HER Docs Film Festival to pierwszy w Polsce festiwal filmów dokumentalnych prezentujący twórczość kobiet, którego pierwsza edycja odbędzie się w dniach 6-8 marca 2020 roku w Warszawie.
29 października o godz. 20:00 pokaz filmu Boginie jedzenia w reżyserii Vérane Frédiani zainauguruje nowy cykl filmowy HER Docs w warszawskiej Kinotece, którego organizatorem jest HER Docs Film Festival – pierwszy w Polsce i jeden z niewielu na świecie festiwal prezentujący filmy dokumentalne autorstwa kobiet. Projekcjom towarzyszyć będą spotkania z zaproszonymi gośćmi, ekspertami i ekspertkami oraz twórczyniami filmów
Pierwsza seria cyklu HER Docs obejmie pięć comiesięcznych pokazów pełnometrażowych filmów dokumentalnych, które będą odbywać się w warszawskiej Kinotece od 29 października, we wtorki o godz. 20:00. Po każdym filmie z widzami spotkają się zaproszeni goście.
W kolejnych odsłonach cyklu HER Docs pokazane zostaną filmy:
19 listopada: Varda według Agnès Agnès Vardy
10 grudnia: Marek Edelman… i była miłość w Getcie Jolanty Dylewskiej (współreżyseria Andrzej Wajda)
21 stycznia: La Chana Luciji Stojevic
18 lutego: Historie rodzinne Sary Polley
Boginie jedzenia
Poznajmy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… – od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Pokazują one, że poprzez gastronomię można zmieniać świat na lepsze i, że kobiety mają tu do odegrania bardzo istotną rolę. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także wspierania lokalnego biznesu. Dlaczego kobietom często trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom? Czy tym środowiskiem rządzą sprawiedliwe reguły? Film podróżuje do odległych zakątków świata, aby przedstawić widzom utalentowane, kreatywne kobiety z kulinarnego świata, jak zdobywczynie trzech gwiazdek Michelin Dominique Crenn i Anne-Sophie Pic, czy Alice Waters, uznawaną za matkę amerykańskiego ruchu Slow Food.
Projekcji filmu Boginie jedzenia towarzyszyć będzie spotkanie , w którym udział wezmą:
Dagna Preis-Przepiórska – od lat zaangażowana w szereg projektów miastotwórczych i kulturotwórczych m.in. współtwórczyni Cudu nad Wisłą oraz najnowszego projektu Bocca Bistro & Bar – miejsca nawiązującego do londyńskich i nowojorskich barów, bistro łączącego autorską kuchnię i wydarzenia kulturalne w jednym z najpiękniejszych wnętrz w Polsce.
Adriana Marczewska – szefowa kuchni z bogatym doświadczeniem (obecnie odpowiada za kuchnię w warszawskim bistro WuWu), uczestniczka czwartej edycji programu „Top Chef Polska”. Z powodzeniem prowadzi warsztaty oraz spotkania poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Nagrała programy kulinarne „Ślinotok” dla Kuchni+ oraz „Gotowi do gotowania. Start!” dla TVP2.
Maria Przybyszewska – szefowa kuchni Cafe Bar Havana na warszawskim Żoliborzu, swoje doświadczenia zawodowe zbierała m.in. w słynnej kopenhaskiej Nomie. Propagatorka zdrowego i świadomego jedzenia. Związana z kampanią RoślinnieJemy, wspierającą producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Rezydowała w warszawskiej restauracji Opasły Tom, dla której stworzyła wegańskie
menu.
Dominika Telega-Bałdyga – pomysłodawczyni i realizatorka niestandardowych projektów dla branży HoReCa w kraju i za granicą, w tym m.in. Seoul Gourmet, Lexus Hybrid Cuisine i Nespresso Art&Business Trip, a od maja zarządzająca również zespołem w Restaurant Week i Fine Dining Week.
Spotkanie poprowadzi Agata Anioł – pasjonatka podróży i promotorka dobrej kuchni. Od 4 lat zajmująca się gastronomią i prowadząca konsultacje biznesowe w restauracjach.
Link do wydarzenia na Facebooku: https://bit.ly/2VtTkN8